Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs3/sfera_ateliercom/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs3/sfera_ateliercom/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
RODINNÝ DŮM NA VYSOČINĚ 3 – Sfera-atelier

RODINNÝ DŮM NA VYSOČINĚ 3

Novostavba rodinného domu v CHKO Žďárské vrchy, Svratouch, 2016

Návrh domu respektuje okolí a veškeré regulační podmínky CHKO Žďárské vrchy – sedlová střecha 40°- 45°, obdélný půdorys. Umístění domu je v nejlogičtějším místě s ohledem na příjezd na pozemek a orientaci světových stran, tedy v severozápadním rohu pozemku s příjezdem ze západu nad domem. Orientace hřebenu je kolmo ke komunikaci, respektuje terén a je v logice prapůvodní zástavby, která je čitelná z nedaleké roubenky. Nasazení domu ctí morfologii terénu a pracuje s úrovněmi tak, aby nebyli nutné zásadní terénní úpravy.

Stavební program zahrnoval kromě bydlení také kryté parkování a sklad se zázemím. Celou náplň se podařilo obsáhnout v jednoduché štíhlé hmotě s obytným podkrovím, která odpovídá místní lidové architektuře. Z obdélného půdorysu v rámci 1.NP vystupuje jednopodlažní plochou střechou zastřešená hmota obsahující technické zázemí domu, která přechází v tenký břit zastřešení krytého stání pro automobil. Dominantní štíty, které jsou širší než skutečný půdorys domu, snižují výrazně okapovou římsu a kryjí zápraží domu. Dům se tak proporcemi přibližuje původním chalupám v okolí se současným řešením dispozic při maximálním propojení interiéru se zahradou. Obytná část domu je obsažena v 1.NP a rozkládá se přes tři fasády jižní, západní a část severní. Dále toto podlaží obsahuje výminek jihovýchodně orientovaný a dále sociální a technické zázemí. Ve 2.NP je klidová zóna ložnic propojena křivočarým úsporným schodištěm. Obytná část domu a výminek mají přímou vazbu zápraží domu orientované při dlouhé jižní fasádě. Zde je vytvořena krytá terasa s úrovní podlahy shodné s interiérem a propojená pár schody se zahradou. Materiály povrchů domu jsou navrženy přírodního charakteru s odkazem na tradiční lidové stavitelství. Štíty jsou obloženy svislým dřevěným překládaným obkladem, ustoupená zápraží i hmota technického zázemí jsou v horizontálním obkladu latěmi s výraznější spárou. Zastřešení je řešeno tmavě šedou falcovou plechovou krytinou, plechem je také opláštěn průběžný vikýř v jižní části střechy. Okna jsou navržena v neutrálním tmavě šedém odstínu.